Kukuł inkaski (odmiana baridajska)

Królestwo: Zwierzęta
Typ: Kręgowce
Gromada: Ptaki
Rząd: Drapieżne
Rodzina: Orłowate
Rodzaj: Kukuły
Gatunek: Kukuł Inkaski (Kuklur Inkasa)
Odmiana: Baridajska (Baridasei)
kukul_baridajski.jpg

Wygląd



Kukuł baridajski to stosunkowo duży, pstro upierzony drapieżnik. Żyje ok. 7 lat. Osiąga masę ciała zbliżona do 70 kg, przy długości ciała 98 cm. Rozpiętość skrzydeł sięga rzędu 35 cm.

Rozmieszczenie


Tak jak wskazuje nazwa kukuł ten żyje na terenie Baridasu, głównie na przedmieściach Ciuad de Bravo, jednak coraz częściej wlatują one do miasta. Niektórzy ludzie twierdzą, że Kukuły doleciały do Almery, a niektóre nawet do Starosarmacji.

Pożywienie


Gatunek ten żywi się mięsem ssaków, również większych oraz ptaków. Nie gardzą również miesem człowieka, ale jedynie płci pięknej. Nie znamy powodów dla których ptaki te nie jedzą mięsa męskiego.

Rozmnażanie


Gody tych ptaków przypadają w okresie późnowiosennym. O jedną samice walczy zazwyczaj od pięciu do dwunastu samców. W każdej walce ginie co najmniej połowa. Pod koniec lipca samica składa od 2 do 5 jaj. Jajo Kukuła inkaskiego ma średnicę ok. 23 cm. Całe jest niebieskie w zielone małe kropki. Młode wykluwają się po 49 dniach. Są wtedy strasznie nastroszone. Pisklęcie pióra mają kolor szary lub brązowy. Po wykluciu się młodych samca zostaje wyrzucona przez samca z gniazda. Samiec rozpoczyna wtedy młode uczyć walki. Po dwóch miesiącach najsilniejsze Kukuły opuszczają gniazdo, a te które nie zdołają zostają pożarte przez ojca.

Populacja


Populacja kukulow jest zagrożona wyginięciem. Liczba drapieżników drastycznie spada. Głównym powodem jest atrakcyjny smak mięsa oraz iście królewski wygląd upierzenia, które wykorzystuje się w przemyśle odzieżowym, przez co często poluje się na nie. Najważniejszym jednak problemem jest to, iż ta nie więcej niż 2,5 tysięczna populacja kukułów nie jest objęta ochroną ciała, a kłusownicy, w okresie polowań, które przypadają na przełomie października i listopada, są strasznie zawzięci na tenże gatunek.
Dotacje
0,00 lt
Nikt jeszcze nie zasponsorował tego artykułu.
Serduszka
4 902,00 lt
Ten artykuł lubią: Guedes de Lima, Yupeng Beijin-Zhao, Laurencjusz Ma Hi at Atera, Król Patryk I Labacki, Roland Heach-Romański, Thimoteus ik Hohentsolern, Defloriusz Dyman Wander, Timan Demollari, Patryk Vindsor.
Komentarze
Julian Fer at Atera
Zadziorny ten Kukuł. Zwierzęta baridajskie zazwyczaj mają większe i ostrzejsze zęby od innych zwierząt,bo w Wielkim Murze czasem bywają wyrwy i ich zęby ewaluowały latami ;)
Odpowiedz Permalink
Patryk Vindsor
O w mordę :P Połączenie krokodyla i ptaka :D
Odpowiedz Permalink

Musisz się zalogować, by móc dodawać komentarze.